Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Aile ile Görüşür mü?
- Dr. Şeyma İlhan
- 11 Şub
- 2 dakikada okunur

Kliniğimize başvuran ailelerle ilk görüşmemizde, ailelerin şu soruyu sorduğunu sıklıkla gözlemliyoruz: "Bizimle de görüşecek misiniz?" Cevabımız "Evet". Bu sorunun cevabını detaylı olarak kendi bakış açımla incelemek istiyorum.
Özellikle küçük yaş grubu çocuklar kliniğimize aileleri tarafından getiriliyor; yani kendileri gelmek istemiyorlar. Bazıları nereye ve niçin geldiğini bilmiyor, bazıları ise sürüklenerek getirilmiş oluyor. Dolayısıyla, öncelikle aile ile geliş sebebi hakkında konuşmamız gerekiyor.
Çocuğun seanslara gelmek için kendi isteği ve terapistin, bu tedavinin çocuğa iyi geleceğine ikna olmasının yanında çok önemli bir gereklilik daha söz konusu: Anne ve babanın da bu sürece içi rahat bir şekilde çocuğunu getirmeye hevesli olması gerekir.
Aileler, çocuklarının yardıma gereksinim duyması sebebiyle üzgün hissedebilir. Bu nedenle, anne babanın bu konudaki üzüntüsünün ele alınması gerekir.
Anne ve babaların da onları zorlayabilen çeşitli ruhsal ve ilişkisel zorlukları olabilir. Bu sebeple, süreçte anne babanın da izlenmesi ve gerekli görüldüğü takdirde yardım almaya teşvik edilmesi gerekebilir.
Çok küçük yaştaki çocuklarla yapılan seanslarda, çocuğun ayrılığa dayanabilecek duruma gelene kadar, seansları anne baba ile yapmak genellikle tercih ettiğimiz bir durumdur.
"Çocuk, ailenin semptomudur." Çocuğun bize geliş/getiriliş sebebinin aile içinde nasıl bir etki yarattığını, bu sebeple aile üyelerinin neler yapıp neler yapamadığını anlayabilmemiz için aile ile görüşmemiz şarttır.
Yalnızca çocuk ile terapistin kurduğu ilişki yetmez; çok kıymetlidir ama yetmez. Aile-çocuk arasındaki ilişkiye dokunmak, orada bir çatlak varsa onu bulmak ve tamir etmeye çalışmak önemli görevlerimiz arasındadır.
Aile ile görüşürken amacımız, aileyi yargılamak ya da sorgulamak değildir. Ancak ortada aile tutumu ile ilgili bir sorun ya da zorluk varsa bunu tespit etmek ve görmezden gelmemek durumundayız. Nihai amacımız sorunu çözmek olduğuna göre, önce sorunu anlamalıyız. Anlamak için ise konuşmalıyız.
Ve unutmamalıyız ki çocuk ya da ergen bize nasıl bir zorlukla gelmiş olursa olsun, sadece bu sorundan ibaret değildir. Hâlen büyüme, gelişme, olgunlaşma ve oluşum dönemindedir ve bu dönüşüm sürecinde aile büyüklerinin desteğine ihtiyaç duyar.
Comments