Çocuğunuz Sadece Üzgün mü, Yoksa Depresyonda mı?
- Dr. Şeyma İlhan
- 3 Mar
- 2 dakikada okunur
Üzüntü duygusu, duygu repertuarımızın önemli bir bileşenidir. Üzüntü duygusu sayesinde biz bazen içimize dönerek kayıplarımızın yasını tutarız, nerede yanlış yaptığımızı düşünür ve geçmiş̧ davranışlarımızdan bir şeyler ögreniriz.
Her çocuk zaman zaman üzgün olabilir. Ancak, depresyon sıradan bir üzgünlük hissinden çok daha derin ve uzun sürelidir. Üzgün bir çocuk;
🔹 Geçici olarak moral bozukluğu yaşar.
🔹 Bir olaydan sonra üzgün hissettikten sonra zamanla düzelir.
🔹 Sevdiği şeyleri yaparken keyif alabilir.
🔹 Günlük aktivitelerine devam edebilir.

Depresyon ise en az 2 hafta süreli kederli olma, umutsuzluk, hevessizlik halidir ve kişinin günlük yaşantısını etkileyen klinik bir tablodur. Kişinin içi çekilir, mutsuz, keyifsiz hisseder, isteksizdir. Daha evvelde keyif aldığı şeylerden keyif alamaz hale gelir. “Ya ben önceden kitap okumaktan keyif alırdım, şimdi gözümde büyüyor, basit bir romana bile dikkatimi veremiyorum.” “Oyun oynamak, oynarken arkadaşlarımla konuşmak tüm akşam yaptığım şeydi, şimdi bilgisayarı açasım dahi gelmiyor.” “Ödevlerimi tamamlayamıyorum, basit bir hata yapsam dahi tüm hevesim kaçıyor, hoş yapasım da yok ya ama kendimi aptal gibi hissediyorum, ne kadar çabalasam da yapamayacakmışım gibi geliyor.” gibi cümleler depresyondaki çocuk ve ergenlerle görüşmelerimizde oldukça sık duyduğumuz cümlelerdir.
Depresyondaki bir çocuk ya da genç için gündelik hayatın olağan durumları örneğin yemek yemek, banyo yapmak, arkadaşına bir mesaj atmak bile oldukça zorlayıcı olabilir. Yani çocuk ya da genç depresyondayken ona zamanında iyi gelen, keyifle yaptığı, onu ruhsal yaşantısında ‘besleyen’ ya da ‘büyüten’, onun yüzünde çiçek açtıran şeyler onun için anlamını yitirir.
Depresyondaki çocuk bazen insanlarla konuşmayı keser, içine kapanır bazen de öfkeyle etrafındakileri uzaklaştırır; her durumda sonuç yalnızlığa doğru evrilir. Depresyondan muzdarip bir çocuk ya da genç derin bir suçluluk duyabilir, kendini beğenmez, ne yapsa kendine yaranamaz, zihninde “Yeterince iyi değilim, başarılı değilim, sevilmeye layık değilim.” düşünceleri döner durur.
Depresyonda iştah değişiklikleri, uyku değişiklikleri, enerji düşüklüğü, odaklanma güçlüğü, kendine zarar verme davranışları, ölüm düşünceleri eşlik edebilir.
Comments